Deze website gebruikt functionele cookies. geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van functionele cookies om de website goed te laten werken klik dan op akkoord. Doet u dit niet en gaat u niet akkoord kan het zijn dat site niet naar behoren werkt.
Dus je gaat binnenkort op jezelf wonen! Eindelijk kun je je eigen inrichting bepalen, zelf weten wat je gaat koken en je eigen tijd indelen; heerlijk! Op jezelf wonen betekent natuurlijk ook dat je een heel stuk meer verantwoordelijkheid hebt. En dat kan best spannend zijn. Daarom hebben we 7 dingen voor je verzameld waar je aan moet denken als je voor het eerst op jezelf gaat wonen.
Op jezelf wonen betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen. Voor je spullen in je nieuwe huis of kamer heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water, of als ze worden gestolen. Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. Als je student bent, kun je tot je 27e, zo lang je studeert, bij je ouders voor aansprakelijkheid meeverzekerd blijven. In andere gevallen is het slim om er zelf een af te sluiten.
Als je in een zelfstandige woning gaat wonen, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag kan handig zijn als je inkomen (nog) niet zo hoog is. Je hebt dan een steuntje in de rug om je huur te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor zorgtoeslag. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten. Is je inkomen niet hoog genoeg, dan kun je daarvoor zorgtoeslag aanvragen. Voor informatie over huur- en zorgtoeslag kun je kijken op de speciale website voor toeslagen van de overheid.
Kijk goed naar de voorwaarden die in je huurcontract staan:. Bekijk welke kosten bij de huur zijn inbegrepen. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan stroom, water of internet. Zet op een rij welke kosten je hebt naast de kale huur en neem deze op in je begroting. Bekijk ook wat de contractduur is en wat de opzegtermijn is. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.
Wij kunnen je helpen met financiële vragen en met het beoordelen welke verzekeringen je nodig hebt. Neem daarvoor gerust contact met ons op.
Een BKR registratie kan gevolgen hebben voor de financieringsaanvraag. Je staat bij BKR geregistreerd als er een contract is gesloten met een financiele verplichting dit is doorgaans slechts bij een kredietverstrekker. Sinds enige tijd is ook de mobiel aanbieder waarbij er een contract op afbetaling met een doorlopende verplichting van meer dan € 250,- van toepassing is ook verplicht om hier een registratie bij het BKR van te maken. Dit is ter bescherming van u en ter bescherming voor een mogelijke andere kredietaanbieder om over creditering tegen te gaan. Een registratie hoeft niet negatief te zijn, echter indien er niet aan de verplichtingen word voldaan dan is de kredietaanbieder verplicht de op de registratie een achterstandscodering te melden.
De achterstandscodering kan zeker gevolgen hebben. Laat je hierover goed informeren, we lichten e.e.a. graag toe
Met een uitgebreide opstalverzekering is uw woning verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Deze verzekering wordt door de geldverstrekker verplicht. De geldverstrekker wil de zekerheid dat bij totaal verlies er voldoende geld wordt uitgekeerd om de hypotheek te kunnen aflossen. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.
Nadat de hypotheek tot stand is gekomen schrijft de notaris het hypotheekrecht op de woning in bij het Kadaster. Ook wel ‘het hypotheekregister’ genoemd. Dit tot zekerheid voor de geldverstrekker.